Neurodegeneratív betegségek lehetséges gyógyszereit kutatja az SZTE és az MTA SZBK

Gyógyszerkutatás

Szeged, 2019. február 22., péntek (MTI) – Neurodegeneratív betegségek lehetséges gyógyszereit kutatja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) egy mintegy 720 millió forintos uniós támogatással indult projekt keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

A 2020 végéig tartó program három fő területe: azonosítani az új gyógyszerjelölt-vegyületeket, felderíteni ezek továbbfejlesztési lehetőségeit és hatásmechanizmusait, valamint megvizsgálni az új típusú nanorészecskék alkalmazásának módját a gyógyszerek bevitelére a központi idegrendszerbe.
A kutatásoktól a gyógyszerfejlesztés eredményei mellett a technológiai színvonal emelkedését, a kutatócsoportok nemzetközi kiválósági programokban való sikeres részvételét, a hazai és a nemzetközi kutatás-fejlesztési stratégiához való illeszkedést és az együttműködések javulását várják.
A két tudományos intézmény projektben résztvevő kutatócsoportjainak együttműködése már évtizedes múltra tekint vissza. A kezdeményezés részeként azonban létrejön egy alapkutatást és célzott alapkutatást összekapcsoló egység, amelyben a klinikai vizsgálatokat megelőző alap- és gyógyszerkutatás teljes spektruma folyik majd.
Mindemellett a kutatócsoportoknál jelenleg is meglévő igen jó infrastrukturális háttér tizenkét új műszerrel bővül – közte a különböző molekulák között létrejövő kölcsönhatások mérésére alkalmas kétcsatornás SPR-készülékkel és speciális folyadékkromatográfiás berendezésekkel a többi közt radioaktív anyagok tisztításához. Olyan műszeregyüttest alakítanak ki, amely lehetővé teszi a legmodernebb alapkutatást és a modern gyógyszertervezést és -kutatást – áll a közleményben.

bkzg \ bsa

MTI 2019. február 22., péntek 15:07

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük